Wat zijn Linkbaits? Dit is content om links te genereren.

Een linkbait, letterlijk vertaalt een lokaas, is een belangrijk onderdeel van je SEO optimalisatie. Het is content speciaal geschreven om zoveel mogelijk links te genereren. Door links van populaire sites naar jouw website, ranken de zoekmachines je (naar verloop van tijd) hoger, waardoor je SEO dus verbetert. Voorbeelden van succesvolle linkbaits zijn vaak prijsvragen, quizen en infographics. Maar ook bijvoorbeeld gratis e-books doen het goed. Naast dat het goed is voor je SEO heeft het ook andere voordelen, namelijk;

  • je krijgt nieuwe volgers
  • je krijgt nieuwe abbonnees als je bijvoorbeeld een nieuwsbrief aanbiedt
  • je krijgt meer inkomsten als je een commerciële site bent
  • er ontstaat secundair verkeer (een tweede ronde van links van anderen, die vanuit de eerste links komen en hun eigen sites hebben. And the list goes on)

 

Als het goed is heb je nu een beeld bij linkbaits en wat je hier aan hebt. Nu is het tijd om te gaan bedenken. Maar wat zijn de maatstaven voor het opzetten van een goede linkbait?

 

  1. Zorg dat je linkbait content bevat met nieuwswaarde of juist tijdloos is en dus altijd waardevol blijft voor lezers. Als je iets schrijft over een relatief nieuw onderwerp zijn de diepgewortelde schrijvers en contentmanagers eerder geneigd je een link te gunnen. Wanneer je een artikel schrijft over een onderwerp dat al bestaan, zorg dan dat het tijdloos is en dat nieuwe bezoekers door de tijd heen er altijd iets aan zullen hebben.
  2. Grappige content zoals video’s zijn tijdloos en doen het altijd goed. Deze worden graag gedeeld online.
  3. Bedenk iets controversieels, tot op het randje schokkend. Iets waarvan je denkt: ‘nou, dit kan echt nét.’ Hoe scherper, hoe beter. Ook content met een duidelijke mening wordt graag geshared of naar gelinked. Vooral online houden bezoekers van discussie en het ventileren van standpunten. Zo is bol.com de laatste tijd ook lekker bezig.
  4. Benader bloggers, online influencers en twitteraars. Link naar elkaars content! In dit wereldje geldt vaak: voor wat, hoort wat. Vaak zijn ze bereid om je te helpen als jij dat ook terug doet.
  5. Goede kwaliteit klinkt als vanzelfsprekend, maar toch even gezegd worden. Geef lezers een reden om je content te verspreiden en te delen met anderen.
Pin, Follow & Like