Als beginner in de wereld van online marketing heb je te maken met veel termen die op elkaar lijken en in eerste instantie weinig onderscheid lijken te hebben. Zo ook de termen linkbait en clickbait. Daarom heb ik voor jou de feiten met voorbeelden hier op een rijtje gezet. Om het verschil goed te kunnen begrijpen kijk ik eerst naar de definities. Daarna stel ik een aantal voorbeelden op met uiteindelijk de conclusie.

Linkbaits zijn content die speciaal gemaakt zijn om zoveel mogelijk links te generen. Het is unieke, grappige en/of tijdloze content waarvan je wilt dat zoveel mogelijk mensen het met elkaar delen, door ernaar te linken. Het voordeel van linkbaits is dat naast dat je meer lezers, volgers en aanmeldingen binnen krijgt ook je SEO optimaliseert. Linkbaits zijn namelijk een onderdeel van linkbuilding, een manier om hoger te ranken in de zoekmachines door zoveel mogelijk links vanuit andere sites naar jouw site te genereren. En dan met name influencers, contentmanagers en influencers met een hoog online bereik. Hoe hoger de kwaliteit van het bericht, hoe makkelijker het is om links te winnen. Hoe je goede linkbaits bedenkt lees je hier.

Voorbeelden van linkbaits:

  • Online marketing voor beginners van Aletta van der Eijk, gratis e-book verkrijgbaar
  • Schattig filmpje van lief muisje 
  • Een infographic over Return on Investment resultaten van een bedrijf bij investering in marketing

 

Clickbaits zijn net iets anders. Dit is online content met als voornaamste doel door middel van sensationele headliners zoveel mogelijks kliks te genereren, vanwege het advertentie verdien model. Hoe meer kliks je behaalt, hoe meer bedrijven via jouw pagina willen adverteren (€€) en hoe hoger het bedrag is dat je kunt vragen. Kenmerkend is dat de inhoud vaak (journalistiek) kwalitatief laag is, #fakenews !

 

Voorbeelden van titels van clickbaits:

  • Doe dit elke dag 3 minuten en verklein je kans op het krijgen van kanker
  • 17 alledaagse zaken waardoor je vruchtbaarheid vermindert, #11 zal je shockeren!!
  • Drink dit elke ochtend en verlies 10 kilo in een week

 

Zoals je kunt lezen is het verschil aanzienlijk aanwezig en dan voornamelijk in kwaliteit en het doel erachter. Linkbaits zet je in als onderdeel van je SEO optimalisatie. Je bent aan het linkbuilden en bedenkt goede, grappige of tijdloze content die je als eerst onderbrengt bij sites met een hoogbereik. Bij Clickbaits wil je zoveel mogelijk clicks omdat dit geld oplevert via je adverteerders en ben je geneigd de lezer te misleiden in de titel door een extreme uitspraak. Vaak is de kwaliteit laag.

Pin, Follow & Like